Sitemap  
Karting.nl - Dé website over karten in Nederland  
Homepage Indoor karting Outdoor karting Karting arrangementen Karts reserveren    

Kartbanen Nederland
Indoor
Outdoor
Op plaats
Op naam
Op provincie

Magazines

Aanbiedingen

Kartnieuws

Zelf kart kopen

Kart onderdelen

Karting regels

Tips & Trucs

Karten voor kinderen

Karten in België

Mario Kart

Links

 

Rijden en kijken
Wil je weten hoe de ideale lijn is op een circuit? Wil je weten hoe je ook in de buurt van het baanrecord kan komen? Let dan ook goed op andere coureurs die aan het racen zijn. Van hen kan je veel leren en misschien ontdek je dingen die je eerder niet wist.

Stuurfouten
Denk eraan dat de kart erg nauw luistert naar je rijgedrag, concentratie is erg belangrijk. Een klein foutje en u kunt in de zijkant belanden of omkeren. Voordeel is dat het altijd spannend blijft tijdens een race, een klein foutje van de koploper en hij kan weer achteraan aansluiten.

Niet slippen
Probeer zo min mogelijk te slippen, dit zorgt voor snelheidsvermindering. Hierdoor zullen de rondetijden niet goed zijn dan wanneer je een bocht met de goede snelheid neemt. Zorg ervoor dat de kart niet gaat driften en probeer dit vol te houden, de kart moet tegen de driftgrens aan zitten.

Zithouding
De juiste zithouding is erg belangrijk, door het schudden en raken van zijkanten van de kartbaan schudt je veel heen en weer. Een goede zithouding betekent de knieën en armen licht gebogen, goed passend, zelfs vastzittend in de kuip, en vooral ontspannen. Je handen moet je hetzelfde houden als in de auto, zogenoemd ‘ tien voor twee’. Het belangrijkste is dat je goed ontspannen in de kart zit, dit zal zeker helpen bij het volgen van de ideale lijn.

Laat snellere rijders inhalen
Door snelle rijders te laten passeren en achter ze aan te gaan kun je proberen snellere rondes te rijden. De snellere coureurs zullen proberen de volgens de ideale lijn te rijden, je kunt ze dan makkelijk volgen en proberen ook een snelle tijd neer te zetten.

De ideale lijn
De ideale lijn is de vloeiendste weg van start naar finish. Door die lijn te volgen is het mogelijk om zo snel mogelijk een ronde te rijden. De ideale lijn is alleen mogelijk wanneer je de goede combinatie kan vinden tussen gas geven, remmen en sturen. Alleen maar vol gas te geven kan je nooit het baanrecord verbeteren, als je te snel gaat dan kan je van de ideale lijn afwijken. Ga je te langzaam dan is het nooit mogelijk om het baanrecord te verbreken.

Denk tijdens het racen wel aan de andere coureurs, blijf niet alleen bezig met je ideale lijn maar denk ook aan andere coureurs.

Korte bocht
Het aansnijden van de bocht in combinatie met de goede timing is erg belangrijk, alleen dan maak je kans op een snelle rondetijd. Tijdens het aansnijden van de bocht moet je je gewicht in de bocht gooien, hierdoor ontstaat er meer druk op de buitenste banden. Wanneer je de bocht uitkomt moet je zo snel mogelijk accelereren, doe dit niet te vroeg want dan spin je en sta je stil.
   
Lange bocht
Let bij deze bocht op dat je niet afwijkt van de ideale lijn, dit kan er namelijk voor zorgen dat je gaat driften en dat kost je veel tijd. Geef dus niet teveel gas en rem op tijd, dan maak je zeker kans op een snelle tijd.
   
Combinatie bochten
In deze situatie moet je anders handelen dan wanneer je te maken hebt met een enkele bocht. Doordat je nu niet vol op het gas kan na de eerste bocht zul je de bocht anders moeten benaderen, je kan nu niet volluit gaat en zal dus moeten inhouden bij de eerste bocht. Daarna neem je de tweede bocht en gaat vol op het gas om deze bocht uit te komen.
Home | Indoor | Outdoor | Arrangementen | Reserveringen | Sitemap