Sitemap  
Karting.nl - Dé website over karten in Nederland  
Homepage Indoor karting Outdoor karting Karting arrangementen Karts reserveren    

Kartbanen Nederland
Indoor
Outdoor
Op plaats
Op naam
Op provincie

Magazines

Aanbiedingen

Kartnieuws

Zelf kart kopen

Kart onderdelen

Karting regels

Tips & Trucs

Karten voor kinderen

Karten in België

Mario Kart

Links

 

Mario Kart: Double Dash

Een van Nintendo’s meest succesvolle franchises ziet het licht op de GameCube. Mario, zijn vrienden en vijanden snorren wederom over regenboogkleurige banen in pittige kart-autootjes. Deze keer crossen ze niet alleen tegen elkaar maar ook met elkaar...

Rije, rije, rije in een wagetje
Mario Kart is de ongekroonde koning van de kartracers. Vele ontwikkelaars hebben geprobeerd de formule te kopiëren maar slaagden er tot op heden niet in de buurt te komen van de besnorde loodgieter en zijn gevolg. De grootste vernieuwing zit hem in het feit dat je je nu met twee Nintendo-iconen in een kart racet. Eén achter het stuur en één achterop. Ieder karakter heeft, naast de standaard power-ups die iedereen kan gebruiken, de beschikking over unieke power-ups.

Met een druk op de knop (Z) kun je de bestuurder en de bijrijders van plaats doen verwisselen. Het nodigt dus ten zeerste uit om verschillende combinaties uit te proberen met Mario, Luigi, Baby Mario, Baby Luigi, Yoshi, Wario, Peach, Birdo, Donkey Kong, Diddy Kong, Boswer, Bowser junior, Paratroopa en Koopa. Op het eerste gezicht kunnen niet zo voor de hand liggende teams voor zeer goede resultaten zorgen. Mario en Bowser bijvoorbeeld samen in een wagentje is een behoorlijke goede combinatie. Helemaal leuk is dat je ook samen met een andere speler van vlees en bloed in één en hetzelfde kartje kunt racen...

Raceklasses
... en eigenlijk is dat het wel z'n beetje als het gaat om vernieuwingen. Dat klinkt behoorlijk mager en dat is het eigenlijk ook. Maar toch komt Nintendo er dik mee weg. Dat komt vooral omdat de gameplay - ondanks een minimale make-over van de bekende formula - nog altijd perfect in elkaar steekt. De verschillende raceklasses vormen een goede opbouw waarbij via 50 cc, 100 cc en uiteindelijk uitkomt bij de 150 cc. De snelheid is lekker pittig en de tracks herkenbaar maar uitdagend.

Zaak is wel dat je het door de bochten driften ( L + R) goed onder controle krijgt. Dit genereert de bekende boost en dat kan behoorlijk wat secondes schelen. Maar ook het op juiste moment inzetten van wapens en het pakken van shortcuts maken het verschil tussen een lege of gevulde prijzenkast. Deze drie vaardigheden - driften, shortcuts en beheer powerups - zul je je meester moeten maken om de 150 cc winnend af te sluiten en een vierde cup te ontsluiten.

Multiplayer
Toch blijft de singleplayer een tikkeltje mager. Er zijn weinig extra's, de bonussen zijn ook niet erg rijkelijk en je hebt het allemaal al een keer gezien. Ook grafisch is het - als je met je ogen knippert - net of je naar Mario Kart 64 - zit te kijken. Natuurlijk, de framerate is stabieler en pittiger, de Nintendo karaktertjes kennen meer polygonen en de karts hebben meer persoonlijkheid, maar een grafische reuzenstap zoals Metroid Prime of de unieke looks van The Windwaker is hier niet van toepassing. De lichte teleurstelling wordt echter helemaal goed gemaakt in multiplayer. Want ondanks dat ook hier geen revolutie uitbreekt, is Double Dash in multiplayer gewoon fun, fun en nog eens fun. De versus modes op de verschillende tracks vervelen nooit en zijn gewoon super verslavend.

En dan zijn er nog de Battle Modes. Deze zijn opvallend simpel gehouden maar wel erg fun. Het zijn min of meer variaties uit de FPS scene met verkapte CTF, DM Hunter en Tikkertje speltypes. Balloon Battle, Shine Thief, en Bob-omb Blast zorgen dan ook voor heel wat gejoel op de bank. Vooral die laatste laat je elkaar bestoken met bommen en zorgt voor een opvallend aantrekkelijke chaos.

Conclusie
Natuurlijk is Mario Kart: Double Dash weer vreselijk leuk om te spelen maar dan vooral in multiplayer. Dat was bij alle Mario Kart games zo, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er te weinig vernieuwing is voor complete euforie. Nintendo heeft genoeg gedaan om een opvolger te rechtvaardigen en nog altijd torent ze boven alle andere Kartgames uit, maar het was leuker geweest als Nintendo wat meer lef had getoond en echt eens iets heel nieuws of anders had toegevoegd.

En waarom geen online functie? Natuurlijk is Double Dash een spel om met vrienden op de bank te spelen, elkaar uit te jouwen en te lachen en te brullen, maar dit spel had zeker online gevolg gevonden met wereldwijde rankings en Mario Kart toernooien. Een gemiste kans… Maar desalniettemin nog steeds een spel dat je als Cube bezitter niet wilt missen.

 

Home | Indoor | Outdoor | Arrangementen | Reserveringen | Sitemap