Sitemap  
Karting.nl - Dé website over karten in Nederland  
Homepage Indoor karting Outdoor karting Karting arrangementen Karts reserveren    

Kartbanen Nederland
Indoor
Outdoor
Op plaats
Op naam
Op provincie

Magazines

Aanbiedingen

Kartnieuws

Zelf kart kopen

Kart onderdelen

Karting regels

Tips & Trucs

Karten voor kinderen

Karten in België

Mario Kart

Links

 

Karting Regels
 

Bij het karten zijn er een aantal algemene regels waar iedereen aan zich moet houden, hieronder valleen ook de vlaggen die tijdens een race te zien zijn.

De belangrijkste regel is dat je nooit gas en rem tegelijk mag gebruiken, hierdoor wordt de remschijf zo heet dat je daarna de rem niet meer kan gebruiken om te remmen in bochten of voor andere coureurs.

Langs de kartbaan staan officials om te helpen bij een gecrashte kart of om aanwijzingen te geven met behulp van speciale vlaggen. Deze vlagsignalen gelden bij elke kartbaan in Nederland en betekenen overal hetzelfde. Hieronder lees je wat de vlaggen beteken en hoe je er op moet reageren:

 

De Nederlandse vlag

Dit is de startvlag en wordt gebruikt bij de start van elke race. Bij elke soort race wordt deze vlag gebruikt, ook bij testraces en tijdraces.

De Finish vlag

De finishvlag wordt aan het einde van de race getoond, net zolang totdat alle karts binnen zijn. Hierna rijden de karts rustig richting de pitstraat.

De Rode vlag

Let op! Er is een ongeval gebeurt, alle karts moeten stoppen en de race wordt stilgelegd.

De Blauwe vlag

De blauwe vlag wordt op 2 manieren gebruikt, stil en vlaggend. Wanneer de vlag niet wordt bewogen betekent het dat je een of meer ronden achterstand en dat andere coureurs je willen inhalen. Als de official vlagt met de blauwe vlag dan betekent het dat je een of meerdere ronden achterstand hebt en dat je achterliggende coureurs voorbij moet laten gaan omdat ze je willen inhalen.

De Gele vlag

Bij de gele vlag mag je niet inhalen want er is een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld een gecrashte kart op de baan. Matig ook je snelheid en kijk heel erg goed uit!

De Groene vlag

De groene vlag wordt gebruikt tijdens de warming-up ronde en wanneer de baan weer veilig is. Dit is dus het geval na een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld met een gele vlag. De groene vlag geeft de baan weer vrij en er kan weer geracet worden.

De Zwarte vlag

Je bent gediskwalificeerd, je moet direct de race verlaten via de pitstraat. Meestal staat er op de vlag het nummer van de kart zodat de coureur weet dat hij van de baan moet.

De Zwarte vlag met oranje stip

Je kart heeft een defect, geconstateerd door een official. Je moet direct naar de pits om het defect te laten repareren, daarna mag je de race weer vervolgen.

   

Uiteraard zijn botsen en andere vormen van onsportief rijgedrag ongewenst, hiervoor kan je de zwarte vlag krijgen.

 

Home | Indoor | Outdoor | Arrangementen | Reserveringen | Sitemap